Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile cailor respiratorii si plamanilor. Tratamente naturiste si terapii prin retete alimentareBRONSIECTAZIA - DILATATIA BRONHIILOR

Definitie: bronsiectazia este o afectiune cronica, congenitala sau dobandita, carac­terizata prin dilatarea bronhiilor mici si mijlocii si infectarea lor periodica.

Etiopatogenie: se deosebesc forme congenitale, rare (asociate cu alte malforma­tii congenitale) si forme dobandite, cele mai numeroase. Formele dobandite apar dupa procese stenozante bronsice (tumori, corpi straini), abcese pulmonare, tuberculoza pulmonara, infectii ale cailor respiratorii superioare (sinuzite, rinite, boli infecto-contagioase, ca rujeola si tusea convulsiva). Boala apare de obicei dupa 40 de ani, in special la barbati, dar se intilneste si la copii.

Anatomie patologica: afecteaza bronhiile mici si mijlocii, indeosebi de la bazele plamanilor, mai frecvent la partea stanga. Musculatura este distrusa. Bronhiile dilatate
apar fie cu aspect fuziform, fie ca un sac (sacciforme), fie ca o dilatatie cilindrica (3).
Simptome:
debutul este insidios si greu de precizat. De obicei atrag atentia asu­pra boli episoadele infectioase care apar toamna sau la sfarsitul iernii, caracterizate prin tuse, la inceput uscata, continua, chinuitoare, apoi insotita de expectoratie muco-purulenta, care devine rapid abundenta. Febra creste odata cu expectoratia. Uneori, debutul este marcat prin hemoptizii. In perioada de boala confirmata, expectoratia este abundenta (100 - 300 ml/zi) si frecventa. De obicei apare dimineata la trezire sau la schimbarea pozitiei. Se spune ca "bolnavul isi face toaleta bronhiilor", eliminand dimineata secretiile adunate in timpul noptii. Expectoratia este muco-purulenta, stratificata, rareori fetida. Examenul microscopic, arata polinucleare alterate, absenta fibrelor elastice (semn ca parenchimul pulmonar nu este interesat) si absenta bacilului Koch. Tusea este constanta, de obicei matinala, hemoptiziile frecvente. Uneori apare hipocratism digital (deformare a degetelor, caracterizata prin largirea ultimei falange si modificarea
unghiei, care devine convexa). Starea
generala este buna intre puseurile
Infectioase, bolnavul fiind afebril (febra             
Insoteste starile infectioase). Semnele fizice
sunt variate si mai putin caracteristice: raluri         

ronflante si sibilante difuze.                               
Radiografia este necaracteristica. Bron-         

hografia este insa indispensabila diagnos-             

ticului, aratand sediul, intinderea si forma.       
Evolutia este lunga, cronica. Cu timpul, episoadele infectioase devin tot mai frec- fc, vente si mai indelungate, starea generala tot mai alterata.                     

Complicatii: hemoptizii grave, compli- catii infectioase locale (bronhopneumonie, abces sau gangrena pulmonara), complicatii infectioase la distanta (septicemii, ab­ces cerebral, amiloidoza), cord pulmonar cronic.


Forme clinice: bronsiectazia uscata este raspunzatoare de multe hemoptizii, fara cauza aparenta; forma muta este localizata in lobii superiori; se mai descriu forme grave, localizate sau difuze.

Diagnosticul bronsiectaziei se bazeaza pe tusea cronica cu expectoratie abun­denta, stratificata, hemoptizii si raluri bronsice in lobii inferiori. Bronhografia este caracteristica.

Prognosticul este rezervat, datorita evolutiei cronice, progresivitatii leziunilor si complicatiilor.

Profilaxia presupune Tratamentul corect al afectiunilor cauzale.

Tratamentul este identic cu cel prezentat la "Abcesul pulmonar". Lobectomia este indicata in bronsiectaziile limitate unilaterale. (Vezi si Tratamentul bronsitei cronice).

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente