Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile cailor respiratorii si plamanilor. Tratamente naturiste si terapii prin retete alimentarePLEUREZIA PURULENTADefinitie: pleurezia purulenta sau empiemul este o colectie purulenta pleurala provocata de germeni piogeni.

Etiopatogenie: de la introducerea antibioticelor, empiemul a devenit mult mai putin frecvent. Din punct de vedere etiologic se intalnesc:

Pleurezia purulenta tuberculoasa, in majoritatea cazurilor secundara tubercu­lozei pulmonare. Calea de propagare este limfatica sau directa, prin deschiderea unui focar in pleura. Poate aparea si ca o complicatie a pneumoloraxului terapeutic. Exista si o localizare primitiva a tuberculozei la pleura, cunoscuta sub numele de abces rece pleural.

Pleurezia purulenta netuberculoasa, cu punct de plecare de la o infectie pulmo­nara (pneumonie, bronhopneumonie, abces pulmonar), germenii cei mai frecventi fiind pneumococul, streptococul, stafilococul. Simptomatologie: debutul bolii este variabil, fiind adesea mascat de boala primitiva. Boala este sugerata de febra cu caracter de supuratie, atingerea severa a starii generale, de junghiul toracic rebel la Tratament sau de o pneu­monie care nu se vindeca.

Diagnosticul se bazeaza pe prezenta unei pneumopatii sau a unei tuberculoze pulmonare, la care se adauga junghiul toracic ce nu cedeaza si semne de supuratie profunda: febra mare remitenta,cu transpiratii si frisoane, paloare, anorexie si astenie. V.S.H.

accelerata, leucocitoza ridicata. Examenul fizic poate pune in evidenta un edem al peretelui, sensibilitate locala, eventual adenopatie axilara.

Examenul radiologie, poate afirma doar prezenta lichidului, sediul si intinderea, dar nu si existenta pleureziei purulente. De obicei apare o opacitate omogena la baza sau in plin hemitorace.

Punctia exploratoare este absolut indispensabila pentru precizarea diagnosticului. Puroiul contine numerose polinucleare alterate si germenul in cauza.

Evolutia este mult mai buna astazi, datorita antibioterapiei, decat in trecut, cand frecvent apareau casexie, deschiderea intr-o bronhie cu aparitia vornicii, mai rar deschiderea la peretele toracic sau complicatii la distanta (abces cerebral, artrita supurata, meningite etc). Aceste complicatii pot aparea si astazi in absenta unui Tratament corect si energic.

Tratamentul care depinde de natura germenului, dar si de precocitatea instituirii, este medical si chirurgical.

Tratamentul medical consta in punctionarea cavitatii pleurale, evacuarea puroiului, spalarea cavitatii cu solutie clorurosodica izotonica incalzita si introdu­cerea unei asocieri chimioterapice, de obicei streptomicina si rifampicina sau P.A.S. In pleureziile netuberculoase se utilizeaza penicilina (1000000 u.i.), oxacilina (0,5 g), meticilina (1 g), ampicilina (0,5 g) sau gentamicina (5 - 15 mg).


Se adauga antibiotice pe cale generala: tuberculostatice, in formele tubercu­loase; penicilina, tetraciclina, eritromicina, in cele netuberculoase; in cazuri speciale, corticoterapie sau fermenti proteolitici (streptokinaza etc.) intrapleural.

Tratamentul simptomatic, pentru calmarea durerii si a tusei, Tratamentul tonic general si gimnastica respiratorie completeaza masurile terapeutice medicale.

Tratamentul chirurgical este indicat in cazurile rezistente la Tratamentul me­dical: drenaj chirurgical, costotomie sau pleurotomie, dupa caz.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente