Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Tratamente vitaminele si imunitatea, Rolul vitaminelorVITAMINA B1 (aneurina, tiamina)


Se mai numeste antinevritica, dupa rolul ei, sau anti-beriberica, dupa boala beri-beri, care survine in cazul lipsei vit. B1 din organism.

Origine si rol: se gaseste in vegetale, cele mai bogate surse fiind drojdia de bere, coaja cerealelor (orezul), taratele; de asemenea, se mai gaseste in carne, ficat, rinichi, oua. Cu o compozitie chimica complexa (este singura vitamina cunoscuta ce contine sulf), ea are un important rol in metabolism (glucide, lipide, proteine si apa). Este diuretica, lipsa ei dand cunoscutul edem din beri-beri, ce poate merge pana la anasarca. De asemenea, are rol important in functia sistemelor nervos, muscular si a cordului, lipsa ei din organism dand nastere avitaminozei B1, numita si boala beri-beri.

BERI-BERI SAU AVITAMINOZA B1

Etiologie: este cunoscuta din timpuri foarte vechi, si a aparut mai inainte la popoarele mari consumatoare de orez decorticat din Extremul Orient, Africa etc; de asemenea, la alcoolici, diabetici, in unele boli infectioase, la subnutriti etc.


Simptomatologie: boala se manifesta prin 3 feluri de tulburari: nervoase, cardio­vasculare si edeme.

Nervoase - interesand indeosebi sistemul nervos periferic si dand polinevritele (dureri in extremitati, paralizii, cu abolirea reflexelor osteo-tendinoase, atrofii musculare etc).

Cardiace - dispnee, cord mare, insuficienta cardiaca (neinfluentata de digitala).

Metabolice - edemele maleolare, care se intind pana la generalizare, dand ana­sarca.

Digestive - anorexie, greata, voma, constipatie.

Evolutie, complicatii: evolutia este severa, daca nu se combate carenta. Ea poate fi agravata prin complicatii + infectii diferite, insuficienta cardiaca, ocluzii intestinale (ileus dinamic).

Tratament:
a) Curativ - alimentatie completa (drojdie-de-bere, paine integrala, carne, oua etc. si mai putine glucide); vit. B1 20 - 50 -100 mg/zi injectabila; Tratament fizical, electroterapie, bai galvanice, faradice pentru nevrite, polinevrite etc.

b) Profilactic - alimentatie completa cu continut in vit. B t (drojdie-de-bere, faina integrala de grau etc).

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente