Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Tratamente vitaminele si imunitatea, Rolul vitaminelorVITAMINA C (acidul ascorbic)


Origine: numita si antiscorbutica, dupa rolul sau, este universal raspandita in ambele regnuri - vegetal si animal. Sursa cea mai bogata o dau vegetalele proaspe­te: citrice, fructe, ardei verde, maces, patrunjel, marar, varza, rosii etc. De aseme­nea, o gasim in ficat, rinichi, creier, lapte etc.

Proprietati: este foarte sensibila la caldura, fierberea distrugand-o, de asemenea conservarea prin uscare. Are numeroase roluri: an ti hemoragie, antianemic, antiinfectios. Este un trasportor de hidrogen, deci participa la procesele de oxido-reducere. Este indispensabila la formarea colagenului si tesutului osos. Combate permeabilitatea si fragilitatea capilara si participa la formarea anticorpilor. AVITAMINOZA C (scorbutul)

Etiologie: numita candva si "boala marinarilor", intrucat acestia se hraneau in­deosebi cu alimente conservate, aceasta carenta mai poate aparea si in anumite stari fiziologice (sarcina, alaptare) sau patologice (boli infectioase), cand necesitatea de vitamina C este mult crescuta.

Patogenie: hemoragiile se datoreaza fragilitatii si cresterii permeabilitatii capi­lare. Se adauga si factorul trombopenic, iar scaderea proceselor de oxidare determina tulburari cardio-vasculare si incetarea cresterii. In fine, carenta de vit. C scade anticorpii si deci reduce capacitatea de aparare a organismului.


Simptomatologie: sunt doua categorii de semne mai importante: hemoragice si generale.

Semnele hemoragice: gingivita hemoragica este caracteristica. Durerile cu tumefactii, ca si gingivoragiile ce pot duce la necroze si caderea dintilor, fac ali­mentatia aproape imposibila.

Hemoragiile cutanate (echimoze, purpure, hematoame), ca si alte hemoragii (epis-taxis, hematurie, metroragii, enteroragii) agraveaza boala.

Semnele generale: se traduc printr-o stare de astenie profunda, anorexie, stare subfebrila, anemie, sonmolenta, tahicardie si scaderea T.A.

Examenele de laborator ne arata o anemie cu trombocitopenie. Sangerarea si coagularea sunt normale, desi "semnul garoului" (Rumpel-Leede) este precoce si prezent in peste 90% cazuri.

Diagnosticul nu este greu. Anamneza ca si fenomenele hemoragipare si cele generale sunt foarte importante.

Evolutie: hipovitaminozele sunt reversibile. Formele de avitaminoze netratate pot fi letale, prin complicatiile hemoragice (hemoragii cerebrale, pericardice) sau infectiile intercurente.

Tratament: a) Curativ: alimentatie cu fructe (citrice si vegetale proaspete si admi­nistrare de vit. C per os sau in injectii (100 - 1 000 mg/zi).

b) Profilactic: administrare de vit. C tablete la marinari, sau in stari deficiente fiziologic, sau in cursul bolilor infectioase, ca si o alimentatie adecvata.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente