Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Tratamente vitaminele si imunitatea, Rolul vitaminelorVITAMINA D (calciferol)


Se mai numeste si calciferol sau vitamina antirahitica - dar in realitate este vorba de un grup de vitamine D (Dp D2, D3, D4).

Originea: este o vitamina de origine indeosebi animala, care se gaseste in untura de peste, lapte, unt, galbenus de ou, in drojdia de bere in cantitati mari. Forma sub J care se gaseste in natura, in ambele regnuri, este de provitamina. Provitaminele | care sunt chimic steroli se transforma in vitamina D prin activare. Este singura vitamina, alaturi de B|2 si K, ce poate fi sintetizata de organism. Ergosterolul din piele, sub actiunea razelor ultraviolete solare, sau artificiale, este transformat in vitamina D2. De aceea, in sezonul de iarna se recomanda, profilactic, copiilor mult soare si vitamina Dr Compozitia chimica este cea a sterolilor. Functie: vitamina D are rol important in metabolismul calciului si al fosforului. Importanta ei este considerabila in procesul de osificare al intregului sistem osos, de unde rolul ei, la copii, in prevenirea rahitismului.

CARENTA DE VITAMINA D - RAHITISMUL
Rahitismul este o boala care apare la copii.

Etiopatogenie, este vorba de o lipsa a vitaminei D sau a calciului si fosforului. Rahitismul este primitiv, cand este vorba de un aport exogen insuficient, sau secundar, datorita unor tulburari digestive cronice, care produc dereglari impor­tante in metabolismul P si Ca (hipofosfatemie si hipocalcemie). Din aceasta cauza, calciul nu se va mai depune la nivelul oaselor, intarziindu-se deci osificarea; oasele vor ramane moi.


Simptomatologie: clinic sunt trei perioade in evolutia rahitismului, si anume:

a) Perioada primara, caracterizata prin tulburari digestive, care apar la etatea de 1 - 2 ani (diaree, varsaturi, intarzierea aparitiei dintilor).

b) Perioada a doua este cea mai caracteristica, dar si cea mai severa. Apar defor­mari osoase, fontanelele raman deschise, capul este mare, cu oasele frontale marite; apar mataniile condro-costale, sternul "in carena", iar coloana vertebrala poate prezenta deviatii fie in sens posterior, numite cifoza, fie in sens lateral, numite scolioze. Alteori aceste deviatii se realizeaza impreuna, antrenand si toracele, care devine asimetric, constituind toracele cifo-scoliotic. Tulburarile digestive pot persista, abdomenul este mare, latit, de "batracian", cu hepato-splenomegalie. Copilul nu se poate dezvolta. Aceste deformari osoase, in cazul in care s-au constituit, raman definitive - copiii raman schilozi.

c) Perioada de remisiune sau casexie si exitus printr-o infectie intercurenta (pneu­mopatie acuta, tuberculoza etc).

Tratamentul este profilactic si curativ.

Profilaxia consta din: expunerea la soare a copilului (helioterapia) si alimentatie bogata in vitamina D - untul, laptele, galbenusul de ou, ficatul sa nu lipseasca din hrana copilului, iar iarna se va administra si vitamina D2 forte injectabila.

Curativ: se administreaza o alimentatie bogata in vitamina D2 si cat mai variata, se da copilului vitamina D2 si se aplica un Tratament cu ultraviolete naturale sau artificiale (15 - 20 de sedinte, in mai multe serii).

OSTEOPATIA DE CARENTA
Etiopatogenie: apare in aceleasi conditii de alimentatie, ca si rahitismul. Inte­reseaza toate varstele - copiii (unde fenomenele sunt de tip rahitiform) si adultii, in special femeile, la care se produc decalcificari la nivelul oaselor, fie de tip osteo-porotic (coloana vertebrala), fie de tip osteomalacic (coloana vertebrala, bazin), tulburari explicate patogenetic prin dereglarile in metabolismul Ca si P datorate lipsei vit. D.


Simptomatologie: la copii, cresterea este incetinita, apar atrofii musculare si mersul este clatinat (mers de rata). La adulti apar durerile osoase si articulare.

Examenul radiologie (care evidentiaza decalcificarea) completeaza simptoma­tologia si lamureste diagnosticul.

Evolutie, complicatii: evolutia este lenta si progresiva. Deformarile rahisului (cifoza, scolioza) si fracturile spontane pot complica boala.

Tratament: dietetic (alimentatie bogata in Ca, P, vit. D); fizioterapie (U.V. na­turale sau artificiale, balneoterapie, electroterapie); Tratament medicamentos (vit. D injectabila, 600 000 u.i. la o luna).

Profilaxia se refera la o alimentatie echilibrata si la Tratamentul afectiunii diges­tive care impiedica absorbtia de vit. D.

TETANIA SAU SPASMOFILIA
Tetania sau spasmofilia este caracterizata, pe langa hipocalcemie si hipofosfa-temie, si prin dereglari endocrine paratiroidiene. Boala va fi descrisa la referatul discriniilor. Calciul sanguin, de la 9 - 11 mg% - cat este normal - scade. Bolnavii fac accesul sau criza de tetanie, caracterizata patogenetic printr-o excitabilitate neuro-musculara crescuta. Clinic, aceasta se traduce printr-o contractara a muschilor, realizand "mana de mamos" (semnul Trousseau) - semn patognomonic - sau spasm pe musculatura digestiva, respiratorie (cand se produc sufocatii) si o stare de iritabilitate nervoasa deosebita. Calciul administrat intravenos (bromura de calciu sau clorura de calciu) remite criza, ramanand ca, ulterior, sa se trateze tetania latenta (vezi referatul "Boli endocrine").

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente