Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Tratamente vitaminele si imunitatea, Rolul vitaminelorVITAMINA B12 (ciancobalamina)


Se mai numeste ciancobalamina, pentru ca este singura vitamina ce contine in molecula sa un metal, un atom de cobalt.

Origine si rol: a fost izolata din ficat; se mai gaseste in splina si carne, drojdie-de-bere, painea neagra etc; are o frumoasa culoare rosie.

Aceasta vitamina joaca un importat rol metabolic - proteic si lipidic. Participa la sinteza unor acizi aminati esentiali - metionina si colina -, metionina formand cis-tina; iar prin metionina si colina, are rol in metabolismul lipidelor, evitand infiltrarea sau incarcarea grasa a ficatului - actiune lipotropa; un alt rol ii revine in hematopoieza, de unde indicatia sa in Tratamentul anemiilor.

CARENTA DE VITAMINA BI2
Etiopatogenie: carenta de vit. B|2 poate fi primitiva - printr-un aport alimentar exogen insuficient (factorul extrinsec) - sau secundara - din cauza lipsei enzimei gastrice (factorul intrinsec) sau prin inhibarea de catre antibiotice a florei micro-biene intestinale. Patogenic, deficienta in absorbtia vit. B12, ca si in utilizarea ei, sunt explicate prin absenta factorului intrinsec in urma unei suferinte gastrice (gas-trita cronica, ulcer, stomac operat etc).


Simptomatologie: semnele importante sunt: digestive (inapetenta, greata, dia­ree); sanguine (anemie hipercroma, megaloblastoza si megalocitoza, leucopenie, neutropenie si trombopenie); generale (astenie, ameteli).

Diagnosticul se face pe baza semnelor clinice si a tabloului hematologic -sindromul Biermer (vezi referatul "Anemii").

Evolutie-Prognostic: evolutia este favorabila, daca diagnosticul este precoce, dar poate fi grava si chiar ireversibila in formele avansate de boala.

Tratament: alimentatia bolnavului bogata in protide, fier, vitamine este trata­mentul esential. Tratamentul medicamentos consta in administrarea de vit. B|2 in-tramuscular (fiole continand 50g si 1 OOOg), extracte hepatice, preparate cu acid clorhidric si pepsina pentru mucoasa gastrica (Acidopeps - 3 tablete/zi la mese); in cazuri grave, perfuzii intravenoase.

Profilaxie: un aport alimentar exogen complex, format in special din carne, ficat, rinichi, muschi, ca si tratarea afectiunilor gastrice cronice previn suferinta.Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente