Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile sangelui, colesterolul, diabetul si Tratamente si retete neturiste pentru sanatateLEUCEMIA ACUTA
Definitie: leucemia acuta (leucoza acuta) este o boala neoplazica caracterizata prin pierderea capacitatii de diferentiere si maturatie a celulelor hematopoietice, infiltratia maduvei si a altor organe cu aceste celule imature, nediferentiate, insufi­cienta medulara cu anemie, neutropenie si trombocitopenie. Tabloul clinic este do­minat de 3 sindroame: anemie (scaderea eritrocitelor), infectios (scaderea granu-locitelor) si hemoragie (scaderea trombocitelor). Apare la orice varsta, mai frec­vent sub 25 de ani, in special la copii, dar si la batrani. Celulele leucemice se dez­volta progresiv pe seama celulelor normale pe care le inlocuiesc, trimit mesageri la distanta, in diferite organe, iar cand boala se manifesta clinic, este un neoplasm generalizat. Organismul sufera in special din cauza lipsei celulelor sanguine adulte, normale.
Simptome
:
debutul aparent poate fi lent sau brusc. Cand debutul este brusc, cu tablou de boala infectioasa grava, febra, astenie, paloare, manifestari hemoragice, acestea in realitate sunt numai deznodamantul clinic, deoarece primele semne au aparut cu 1 - 2 luni inainte: episoade subfebrile, hemoragii gingivale, artralgii (simuland R.A.A.), astenie si paloare. In perioada de stare apar: sindromul infectios, cu febra ridicata, frisoane, alterare profunda a starii generale si dureri osoase si articulare spontane; sindromul anemic, cu*paloare uneori impresionanta, astenie iptensa si dispnee; sindromul hemoragie, cu gingivoragii, epistaxis, purpura, hemoragii subconjunctivale si retiniene, metroragii, hemoragii meningiene sau cerebrale, hematurii, manifestari buco-faringiene ulceronecrotice (stomatite, gingivite, angine cu ulceratii atone, lipsite de puroi), mai putin frecvente astazi din cauza Tratamentului cu antibiotice. Splenomegalia este obisnuita, dar moderata, iar adenopatia se rezuma la o discreta crestere a ganglionilor cervicali si submaxilari.

Examenele de laborator pun in evidenta scaderea severa a hematiilor (sub 2-3 milioane/mm3) si a trombocitelor (sub 100 000/mm3) si o crestere a leucocitelor intre 15 000 si 50 000/mm3 (de obicei neutropenie). Formula leucocitara prezinta celule foarte tinere intr-o proportie de 50 - 90% si granulocite in numar foarte redus.

Absenta formelor de trecere dintre celulele tinere si leucocitele adulte - care poarta denumirea de hiatus leucemie - este caracteristica.


Evolutia este in general rapida. in mai putin de 3 luni survine moartea. Sub influenta Tratamentului pot aparea remisiuni de cateva luni si mai rar de cativa ani. Diagnosticul este sugerat de sindromul acut infectios si de manifestarile hemoragice si buco-faringiene si este precizat de examenul hematologic.


Tratamentul trebuie sa fie precoce, intens si continuu. Masurile igieno-dietetice sunt obligatorii si constau in repaus absolut la pat, igiena cavitatii bucale, alimentatie adaptata starii generale. Tratamentele cele mai uzuale constau in: transfuzii sanguine, la nevoie exsanguinotransfuzii, corticoterapie, antibiotice, antifolice, antimetabolitii. Medicatia de baza, care a ameliorat si prelungit durata vietii acestor bolnavi, se reduce la citostatice si corticosteroizi. in cazul unei anemii severe se recurge la perfuzii de sange (100 - 250 ml la 1 - 3 zile), care uneori singure pot produce remisiuni. In cazul febrei ridicate si starii generale alterate se administreaza antibiotice si corticosteroizi. Din nefericire, efectul corticoterapiei se epuizeaza repede. De aceea, dupa obtinerea unei remisiuni, se continua Tratamentul asociind corticosteroizii cu un citostatic. Desi citostaticele dau rezultate remarcabile, ele antreneaza adesea accidente cutanate, digestive si hemoragice. In leucemia limfoblastica acuta sunt active: prednisonul, vicristina, 6-mercaptopurina, metotrexatul, rubidomicina si asparaginaza, iar in leucemia mieloblastica acuta, citozinarabinozida, 6-mercaptopurina, metrotrexatul, rubidomicina. De obicei se foloseste asocierea a 2 - 3 sau 4 medicamente.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente