Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile sangelui, colesterolul, diabetul si Tratamente si retete neturiste pentru sanatateSPLENOMEGALIILEPrin splenomegalie se intelege marirea de volum a splinei, constatata prin examen clinic si, in particular, prin palparea abdomenului. Splina normala nu este palpabila, in stare patologica, marindu-si volumul, splina depaseste loja splenica in care se gaseste si apasa unghiul colic stang si ansele intestinului subtire. Depasind rebordul costal, polul inferior al splinei devine palpabil. Splenomegalia poate fi diagnosticata chiar prin inspectia abdomenului.

Se observa o boltire a hipocondrului stang, care contrasteaza cu hipocondrul drept deprimat. Palparea insa este metoda indispensabila pentru precizarea splenomegaliei. Dupa dimenisuni se deosebesc: spline moderat hipertrofice, cand polul inferior este palpabil numai in inspiratii profunde; voluminoase, cand se simte tumoarea in hipocondrul stang, cu fata anterioara neteda, polul inferior rotunjit si marginea anterioara crenelata; de volum considerabil, cand tumoarea impinge peretele anterior, ocupand toata jumatatea stanga a abdomenului, putand chiar depasi linia mediana. Splenomegalia se poate confunda, uneori, cu un rinichi mare stang, o tumoare a unghiului stang al colonului si cu hipertrofia lobului stang al ficatului.

Diagnosticul de splenomegalie se completeaza prin examene radiologiee, punctie sternala, examenul sangelui, punctia splenica, proba splenocontractiei, probe hepatice etc. Dupa precizarea splenomegaliei, este nece­sara si precizarea diagnosticului etiologic. Din acest punct de vedere se pot deosebi mai multe posibilitati.

- Splenomegalia din cursul bolilor infectioase: febra tifoida, endocardita lenta, mononucleoza infectioasa, septicemii streptococice.

- Splenomegalii parazitare: malarie, chist hidatic, splenic.

- Tumori splenice - de obicei exceptionale.

- Reticuloze metabolice sau tezaurismoze - boli constitutionale, interesand meta­bolismul lipidelor si caracterizate prin depunerea de lipide in diferite tesuturi si indeosebi in splina (boala Gaucher) etc.

- Splenomegalii cu hipersplenism (distrugerea exagerata a hematiilor si trombo-citelor).

- Se mai intalnesc splenomegalii si in numeroase alte boli.

O splenomegalie cu hepatomegalie sugereaza o ciroza hepatica, o splenome­galie cu icter - o anemie hemolitica, iar o splenomegalie insotita de adenopatie impune suspectarea bolii Hodgkin, a unei limfoleucoze sau a unei mieloleucoze.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente