Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre bolile sangelui, colesterolul, diabetul si Tratamente si retete neturiste pentru sanatate LEUCEMIA GRANULOCITARA CRONICA (L.G.C.)

Definitie: L.G.C.

(mieloleucoza cronica, leucemia mieloida cronica) este o boala mieloproliferativa cronica, caracterizata prin proliferarea excesiva a granulocitelor.

Afectiunea este generata de o tumoare cu deviere minima. Sub influenta unor factori etiologici necunoscuti (benzen, radiatii ionizante?), apare o anomalie cromozomiala a celulelor stern din maduva osoasa, urmata de hiperplazie medulara globala (boala mieloproliferativa = panmielopatie: leucocitoza, poliglobulie, trombocitoza). Boala apare intre 35 si 45 de ani, mai frecvent la barbati, si poate fi identificata prin doua anomalii caracteristice: cromozomul Philadelphia si fosfataza alcalina leucocitara foarte scazuta.
Simptome
:
debuteaza insidios, senzatie de greutate in hipocondrul stang (dato­rata splenomegaliei), pierdere ponderala, transpiratii, febra (cresterea metabolis­mului). Semnul principal este splenomegalia (unii bolnavi o descopera singuri), enorma, uneori ajungand pana la creasta iliaca, producand fenomene de compresiune. De obicei nedureroasa, poate deveni dureroasa in cazul infarctului splenic. Infiltra­tia leucemica intereseaza mai rar ficatul (hepatomegalie), ganglionii (adenopatii), rinichii. Prin acelasi mecansim mai pot aparea hemoragii retiniene, surditate, le­ziuni nervoase, hemiplegii, priapism (tromboza corpilor cavernosi), dureri osoase. Hiperuricemia este frecventa. Hiperplazia medulara intereseaza toate grupele celu­lare. Granulocitele sunt aproape normale ca functie, dar numarul lor este foarte mare (10 000 - 300 000/mm3, chiar un milion); sunt prezente elementele tinere (mielocite, metamielocite nesegmentate).

Caracteristica este cresterea numerica a bazofilelor. De obicei trombocitele sunt in numar crescut, conducand la aparitia trombozelor. Forma aleucemica nu exista, dar forma subleucemica (20 000 -50 000/mm3) poate reprezenta debutul bolii.


Evolutie: aspectul prezentat evoca un tesut mieloid usor anormal, o tumoare cu deviere minima, dar care se poate transforma brusc sau progresiv (1-2 ani) in forma acuta. Se inmultesc granulocitele tinere, cresc mieloblastii in sange, se accentueaza anemia, apar hemoragii datorate scaderii trombocitelor, se maresc ganglionii. Febra este semnul cel mai precoce de activizare.


Tratament: principalele mijloace terapeutice sunt: radioterapia splenica si chimio-terapia cu citosulfan (Myleran). Tratamentul de electie este cu citosulfan - tablete de 2 mg (4 - 8 mg/zi in Tratament de atac si 2 mg/zi sau mai putin in Tratamentul de intretinere). Se corecteaza hiperuricemia prin hidratare, alcalinizarea urinilor, alopurinol; in crizele de acutizare se obtin rezultate minime cu prednison si vincristina.


Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente