Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre alimentatie recomandata, boli nutritionaleAdministrarea meselor si ciclurile alimentare


In ceea ce priveste administrarea meselor, parerile terapeutilor sunt impartite, unii recomandand ca masa de dimineata sa fie abundenta, iar altii indicand repaus pentru eliberarea de toxine. In cele ce urmeaza, iata cateva variante.

Iata ce spunea un doctor: "Potrivit stiintelor oculte, organismul omenesc de la amiaza si pana la miezul noptii primeste - iar de la miezul noptii pana la amiaza respinge. De aceea trebuie sa se manance in a doua jumatate a zilei.

In prima jumatate sa ne multumim cu odihna de dupa miezul noptii - acordand organismului timpul necesar in care se poate elibera de reziduurile alimentare din ziua precedenta. Se respecta doar masa de la pranz si cina. Dimineata nu se consuma nimic, cel mult un pahar cu apa rece sau o mica inghititura de vin alb sec, care conserva surprinzator de bine fortele si nervii omului. in felul acesta se poae lucra dimineata uimitor de usor, viguros si productiv".

O veche zicala chinezeasca spune: "Mancarea de dimineata mananc-o singur, pranzul imparte-1 cu prietenul, iar cina trimite-o dusmanului". Numarul meselor depinde de varsta, starea sanatatii si alti factori. Se iau 3-5 mese/zi, functie Ie varsta : nou-nascutii la 3 h, micii scolari 5 mese (2 gustari: orele 10 si 16); scolarii marii mese (se scoate gustarea de la ora 16); adultii 3 mese. Necesitatile de hrana (aportul calorc) scad dupa 40 de ani, cu 7,5% la fiecare 10 ani, intre 45 si 65 de ani, si cu 10% dupa 65 ani. Nevoile energetice sa fie acoperite astfel: 30-35% dimineata, 10% la gustare, 30-40% la pranz, 15-20% seara (dupa dr. Ionel si Mihai Tugui). Intervalul dintre mese sa nu fi; mai mare de 6 h. Mesele unice/zi duc la ingrasare. Este importanta estetica mesei pentru psihic si pofta de mancare. Nu se va lua masa daca suntem suparati.

Dupa masa, se va face miscare pentru a se actiona circulatia sangvina, iar sangele cu factorii nutritivi sa patrunda in toate tesuturile.

Inainte de masa, nu se vor consuma lichide, deoirece scade concentratia sucurilor digestive, ceea ce ingreuneaza si prelungeste digestia. Consumul de ciorba este indicat inainte de masa, deoarece mareste aciditatea sucului gastr. Supele dilueaza sucul gastric, de aceea cei cu aciditate scazuta sa le consume la sfarsitul mesei.


In cartea Tainele alimentatiei lacto-vegetariene, da urmatoarele cicluri alimentare:


1.   Aportul alimentar (mancatul si digestia) - orele 12-20.

2.   Asimilarea (absorbtia si folosirea nutrientilor) - orele 20-04.

3.   Eliminarea (reziduurilor corpului si deseurilor alimentare) - orele 04-12. Ultima masa sa fie la ora 19.

Este bine sa tinem cont si de ritmul cotidian al organelor, dat in detaliu de J. Paungger si Thomas Poppe in lucrarea Puterea lunii. Astfel:


De la ora 7-9 dimineata, stomacul lucreaza din plin, apoi (ca de altfel orice alt organ) are nevoie de doua ore de odihna, timp in care splina si pancreasul lucreaza din plin. In acest interval (9-11) nu impovarati munca pancreasului care controleaza glicemia, cu multe dulciuri care ridica nivelul glicemiei. Pancreasul va obosi luptand sa readuca la normal glicemia. Dupa ce trece efectul de scurta durata al dulciurilor, noi vom resimti aceasta prin oboseala si iritare, sensibilizare.

Splina, prin producerea globulelor albe, va ajuta mai mult la vindecarea infectiilor dimineata, decat in restul zilei.


Intre orele 11 si 13 cand splina si pancreasul se odihnesc, inima are maxim de randament. De aceea, intre orele 11 si 13, mancati putin daca vi se face foame, pentru a nu impovara activitatea inimii. Intre orele 13 si 15, este necesara o siesta, deoarece se instaleaza oboseala.

Activitatea intestinului subtire care este ghidata de sistemul nervos vegetativ, maxim in aceasta perioada (13-15), nu trebuie dereglata de stres.


Intre orele 15 si 19, beti multe lichide, in special ceaiuri depurative (de exemplu, urzica, deoarece acum vezica si rinichii ajuta foarte bine la dezintoxicare).


Dupa ora 17
ajuta bine si masajul.


Dupa ora 19, nu mai beti lichide, mai ales lapte, care necesita prelucrarea.


Intre orele 19 si 21, circulatia sangelui e maxima, iar corpul se invioreaza. Intre orele 21 si 23 se recupereaza energia, iar de la ora 23 la 1, vezica biliara, care ajuta intestinul subtire in prelucrarea hranei cu ajutorul bilei, se reface. Mancarea grea, de seara, cu grasimi, da de lucru vezicii biliare si ficatului. in aceste ore, cine sufera cu bila sa puna comprese calde si umede.


Intre orele 21 si 3 noaptea, este necesar somn si caldura pentru a reface bila si ficatul.

Principalul organ de dezintoxicare, ficatul, se poate reface cel mai bine intre 1 si 3 noaptea.

Intre orele 1 si 5 dimineata sa nu se bea alcool si sa nu se fumeze caci pot fi afectate organe ca ficatul (orele 1 si 3) si plamanii (3 si 5).


De la orele 5-7 dimineata, intestinul gros are maxim de activitate. Acesta retine resturile alimentare 20 h, in caz de imbolnavire aparand constipatia, pe cand intestinul subtire retine hrana timp de 2 h, iar imbolnavirea duce la diaree.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente