Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre alimentatie recomandata, boli nutritionale Cura de aer la munte si la mare, anual


Ideal este sa se faca o cura de aer la munte, sa se bea apa de izvor, sa se incarce corpul cu energie de la soare (la mare), sa se faca multa miscare. Se satureaza sangele cu cat mai mult oxigen (somn cu ferestrele deschise, plimbare, evitarea fumului de tutun si a aerului viciat). Cand cerul este usor acoperit de nori, se obtine bronzul cel mai frumos.

Cura marina


Exista o similitudine intre plasma limfei, sangelui, cavitatilor seroase - de unde celulele isi extrag nutrientii - si apa marii. Apa de mare constituit un depozit imens de oligoelemente, purificat si imbogatit permanent de multimea de alge si scoici din ea. Sub actiunea apei de mare, se beneficiaza de refacerea organismului. Astfel, rinile se vindeca mai repede, anumite alergii dispar, dermatoze precum acneea si psoriazisul sunt ameliorate. Mai ales copiii vor avea de castigat de pe urma apei de mare si a soarelui, care vor actiona pozitiv asupra dezvoltarii si consolidarii sistemului lor osos. Soarele stimuleaza metabolismul, ajutand la producerea vitaminei D, atat de necesara sistemului osos, si are efect benefic asupra echilibrului hormonal. Necesarul de vitamina D se asigura daca se sta zilnic 10 min. la lumina, fiind expuse doar fata si mainile (chiar daca cerii este acoperit de nori). Intre orele 11 si 15 trebuie evitata expunerea la soare, deoarece alunei ajunge pe pamant un exces de raze ultraviolete UVA si UVB, ambele fiind nocive, provocand eritem (inrosirea pielii) sau insolatie. UVB sunt responsabile de aparitia arsurilor. Din cauza UVA (scurte sau lungi), care sunt mai periculoase deoarece patrund in profunzimea dermului, se produc radicali liberi care distrug materialul genetic din celule, se slabeste sistemul imunitar si se distrug fibrele colagene si elastine din tesutul conjunctiv. Exceiul de UVA afecteaza astfel pielea, imbatranind-o, aparand riduri, cosuri, alergii, pete de baranete si chiar cancer cutanat, care se poate dezvolta in pielea vatamata in decurs de 20-30 ani. Pentru a depista la timp cancerul de piele se va urmari daca apar pete sau alunite cu forme neregulate, de diferite culori si mai mari de 1/2 cm. Atentie si la imbracaminte, deoarece materialul subtire nu prea protejeaza la iradiere. Bumbacul retine pana la 70% din razele ultraviolete, iar matasea, nylonul sau jerseul doar 20%, iar daca sunt udate, nici atat. Ochii pat fi protejati de razele ultraviolete prin purtarea de ochelari colorati cu inscriptia UV. Paiul, la mare, trebuie sa fie cat mai natural - sa nu fie vopsit sau coafat permanent. Se evita produsele pe baza de alcool. Cand se calatoreste cu masina, se are in vedere faptul ca geamul nu protejeaza de radiatiile ultra­violetelor. Bronzarea se poate produce in oarecare masuri si la umbra, umbrela avand gradul de protectie 5, copacii pana la 12. Chiar si in apa exista influenta la bronzare (10%).

Se poate face o cura cu apa marina pe cale interna. Apa se ia de la 50 km departare de tarm si de la o adancime de 15-20 m. Se iau 2 linguri cu apa de mare pe zi, timp de 3 saptamani. O alta metoda de cura este urmatoarea: se ia in prima zi o gura de apa marina. Zilnic, se creste progresiv cu cate o inghititura, pana se ajunge la 1 1 apa si apoi, in descrestere, pana la o inghititura. Va remineraliza organismul, va ajuta sistemul imunitar in lupta cu unele boli infectioase cum sunt cele ale aparatului respirator, intervine favorabil in metabolism, dezintoxica organismul si regleaza greutatea corporala.

In tratamentul bolilor cailor respiratorii este eficienta urmatoarea metoda: se apasa cu degetul o nara si se trage apa de mare cu cealalta nara. Apoi se repeta procedeul cu nara care a fost obturata. De asemenea, se face gargara si clatirea gurii cu apa de mare (in caz de stomatite, gingivite etc).

Se vor face dimineata si seara exercitii de respiratie profunda, pe malul marii. Este recomandat sa ne plimbam acolo unde furia valurilor, prin izbirea de dig sau de stanci, pulverizeaza aerosoli (particule fine de apa sarata incarcate cu oligoelemente care au sarcina electrica negativa) deoarece acestia maresc amplitudinea respiratiei, fluidifica secretiile bronsice si ajuta sistemul imunitar. Aerul ionizat si razele ultraviolete, discreta radioactivitate a nisipului si rocilor au urmatoarele efecte:

-    cresc hemoglobina si numarul de globule rosii;

-    stimuleaza digestia, mareste apetitul si oxidarea azotata;

-    reechilibrare nervoasa. Insomnia este efectul expunerii exagerate la soare.

-    creste tensiunea arteriala;

-    se stimuleaza glandele endocrine (mai ales tiroida).

Contraindicatiile curei marine: tuberculoza, aortita cu scleroza coronariana si angina pectorala, endocardita, enterite, afectiuni acute ale cailor urinare, tuse convulsiva, astm, cheratite, afectiuni oculare, otite, dermopatii pruriginoase si umede, hipertiroidia, afectiuni nervoase organice. Cei cu aceste afectiuni pot beneficia de apa de mare absorbita, insa in
cantitati mici.

Talasoterapia (utilizarea terapeutica a bailor de mare) este indicata in: artroze, artrite, reumatism, sechele traumatice, afectiuni ginecologice, rinite alergice si spasmodice, boli circulatorii, tulburari psihice.

Masajul efectuat de valurile marii ajuta in o multime de afectiuni: celulita, vergeturi, astenie fizica si nervoasa, spasme musculare etc. Presiunea exercitata de apa, mai ales cand valurile sunt mai puternice, actioneaza asupra siluetei, accelereaza procesele de eliminare si activeaza intreaga musculatura. Mersul prin apa marii are un efect pozitiv asupra circulatiei sangvine. Masajul pe care il efectueaza asupra gambelor si talpilor combate o serie de afectiuni precum varicele, circulatia proasta a sangelui in membrele inferioare, flebita, reumatismul, afectiuni inflamatorii ale picioarelor, infectii cu ciuperci ale talpilor si degetelor etc.

Adultii ar trebui sa ia exemplu de la copiii care, in joaca, isi acopera corpul cu nisip. Psamoterapia (acoperitul corpului cu nisip) si expunerea la soare sunt foarte benefice celor incarcati cu toxine, care sufera de reumatism, nevralgii si obezitate. Prin provocarea transpiratiei, se elimina toxine, iar sistemul imunitar actioneaza mai intens.

Cura de munte
Inaltimea reliefului are o mare influenta asupra proceselor fizice si psihice.

La 400-1000 m altitudine actiunea este calmanta, iar la peste 1200 m este excitanta.

-    stimuleaza respiratia, circulatia, functiile pielii, digestia. Numarul de globule rosii este cu 15-30% peste normal;

Este recomandata in: surmenaj, slabire, anemie, la dispeptici, celor cu albuminurie ortostatica si pretuberculosilor.

Este contraindicata in: maladii acute, febrile, afectiuni grave ale inimii si vaselor sangvine (ateromatoza, arterioscleroza), emfizem, nefrite, hiperexcitabilitate nervoasa.

-    pana la 800 m, climatul bland si sedativ ajuta in tratarea nervozitatii, insomniei, ulcerului, gastritei hiperacide si hipertiroidiei;

-    intre 800 si 1200 m, climatul subalpin are efecte tonifiante si stimulente, ajutand la revigorarea organismului, mai ales la cei astenici, cu probleme respiratorii, anemici, hipertensivi sau cu inceput de ulcer. Nu este indicat in afectiuni cardiace grave, in faza acuta a bolilor gastrice, biliare, renale sau febrile;

-    intre 1200 si 1800 m, climatul alpin ajuta persoanele anemice, cu TBC sau alte infectii pulmonare, astenice sau anxioase. Nu este recomandat in afectiuni acute sau cu astm
bronsic;

-    la peste 1800 m, climatul aspru nu face bine persoanelor bolnave. Persoanele sanatoase
Insa se calesc si isi regleaza asimilatia si apetitul.

In terapia muntelui, de o mare importanta pentru sanatate sunt aerosolii, ionii negativi, cantitatea mare de oxigen, razele ultraviolete, ozonul, fitoncidele si alte substante degajate de plante, izvoarele cu ape minerale.

Aerosolii pot fi vizualizati ca un abur eteric deasupra padurilor de conifere. Acest abur (aerosoli) este alcatuit din uleiurile volatile degajate de conifere, pe care condenseaza pelicule fine de apa. Amestecul din aerosoli poarta o sarcina electrica care potenteaza procesele din organism, mai ales pe cele ale cailor respiratorii, tratandu-se astfel bolile specifice acestora, calmeaza si revigoreaza organismul, ajutand mai ales persoanele surmenate si stresate.

Fitoncidele pe care le contine aerul de munte sunt ubstante secretate de plante care au rolul de a le apara pe acestea de microbi, actionand pozitiv si asupra organismului uman. Placutele arome ale padurilor de conifere au deci si rol de tamaduire, intarind persoanele bolnave.

Parfumul degajat de florile din fanete si pajisti se datoreaza unor substante secretate de plante, care au rolul de a stimula hormonal si de a revigora organismul uman.

Aerul de munte mai este incarcat si cu ioni negatvi care activeaza sistemul imunitar, regleaza metabolismul, intensifica circulatia sangelui, gegenereaza organismul si intareste psihicul. In varful muntilor, mai ales acolo unde mai sant paduri de brad, langa cascadele facute de paraurile de munte, concentratia de ioni negativi ajunge la 4000/cm3, de aproape 40 de ori mai mare decat in centrul Bucurestiului. Ionii negativi dau buna dispozitie si indeamna la creativitate, spre deosebire de ionii pozitivi din zonele de campie fara vegetatie si din depresiunile montane aride, care pot da dureri de cip, tulburari nervoase si indispozitie.

Dupa ora 10, mai ales in timpul ascensiunilor montane, organismul beneficiaza de prezenta marii cantitati de oxigen din aer, care provine de la vegetatie. Astfel, se intareste sistemul imunitar, se echilibreaza sistemul endocrin si se intensifica procesele de digestie si eliminare. Seara, dupa ora 22, creste cantitatea de bioxid de carbon din aer, eliberata prin fotosinteza plantelor. Lipsind oxigenul, plamanii se dilata pentru a prelua oxigenul necesar, respiratia devine mai ampla si mai regulata, realizandu-se adevarate exercitii respiratorii. Se instaleaza o stare de relaxare si de somnolenta, dispirand si insomniile cele mai rebele.

Baia de aer de munte, mai ales in apropierea cascadelor, unde sunt multi ioni negativi si oxigen, efectuata pe corpul cat mai mult descoperit, ajuta mai ales pe cei cu probleme de circulatie sau dermatologice.

Soarele fiind foarte puternic la munte, este bine sa profitam de el din mers, cand razele sale cad oblic pe corp si nu ne afecteaza, fiind mai blande. Este indicat sa ne protejam capul cu o palarie sau sapca. Orele prielnice de stat la soare sunt 9-11 si 17-19. Astfel, bronzul devine mai rezistent, crearea vitaminei D ne va intari oasele si pielea va deveni rezistenta la agresiuni. Chiar si simpla lumina de la munte stimuleazi terminatiile nervoase fotosensibile din piele, tonificand astfel organismul. Beneficiile sunt si mai mari cand se trece prin padure, unde luminisurile alterneaza cu zone mai intunecate.

Apele minerale din tara noastra, prin marea lor bagatie si diversitate, constituie un adevarat arsenal in lupta cu boala. Astfel, apele alcaline si alcalino-feroase (HCO3, Na, K, Ca, Mg) se beau in timpul meselor in caz de afectiuni gastrointestinale, hepatobiliare sau boli metabolice. Apele feruginoase (peste 10 mg/1000) suntindicate in anemii. Apele sulfatate (1 g/1000 sulfat de Na sau Mg) sunt pentru afectiuni digestive, hepatobiliare, intestinale. Apele radioactive bogate in radiu (radon) si thoriu (thoron), foarte concentrate (mai mult de 100 unitati Mache/1), se folosesc doar extern in caz de nevralgii, nevrite, hipertiroidii. Apele carbogazoase ajuta la digestie, iar sub forma de bai ajuta la circulatia periferica. Apele slab sulfurate sunt diuretice, reduc glicemia, constipatia si colita, ajuta in caz de intoxicatii cu metale grele (Me, Pb, Bi, Zn). Apele puternic sulfurate sub forma de bai sunt vasodilatatoare la nivel cutanat, indicate pentru cei cu tensiune mare, pentru irigatie arteriala, reumatism, boli ale sistemului nervos periferic, astm bronsic, sinuzita si urticarie. Cura externa cu ape sarate este recomandata pentru afectiuni ale aparatului locomotor posttraumatice, reumatisme, afectiuni neurologice periferice si centrale, afectiuni ginecologice. Apele minerale clorurate--sodice se iau intern in caz de varsaturi, diaree, stimularea secretiilor si reglarea peristal-tismului (sub 9,5 g NaCl/1). Apele iodurate (1 mg/l), bromurile sunt indicate la gusa, pentru tiroida, hipofiza, stimularea secretiei gastrice, intestinale, respiratorii. Apele hipotone (apropiate de izotonie) sunt recomandate la afectiuni endocrinotiroidiene si ovariene, atero-scleroza, guta, hiperglicemie. in cura externa, ajuta in caz de reumatism, afectiuni neurologice periferice, ginecologice, psoriazis si afectiuni ale cailor respiratorii. Tacerea si linistea, insotite doar de trilurile pasarilor, susurul paraiaselor si fosnetul plantelor de pe munte, indeamna la meditatie, astfel relaxand cel mai profund organismul care pana atunci a fost supus la stresul cotidian extenuant.

Cura la campie
La altitudine mica, cu umiditate si presiune barometrica mare, exista o actiune sedativa. Se vor alege locuri insorite. Se recomanda: celor cu suferinte nervoase, agitati, hiper­tensivilor, celor cu insomnii, debililor renali, cardiacilor si tuberculosilor.

Nu se recomanda: astenicilor, deprimatilor.

Padurile de pini din regiunile joase ajuta celor cu alergii si astm, deoarece fluidifica secretiile si usuca mucoasele iritate.
Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente