Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre alimentatie recomandata, boli nutritionaleSomnul natural


Cercetarile oamenilor de stiinta, in acest domeniu, releva faptul ca ceasul biologic uman functioneaza in deplina concordanta cu energiile din univers.

Noaptea, timp de 12 h, organismul, aura, se incarca cu energie, iar ziua, tot 12 h, se descarca. Inainte de a se introduce curentul electric si, implicit, radioul si televizorul, in special populatia de la sate era in acord cu ceasul cosmic, sculandu-se odata cu rasaritul soarelui (la cantarul cocosilor) si culcandu-se imediat dupa apusul lui. Dar maxima incarcare cu energie a organismului are loc intre orele 21 si 24, scazand treptat din intensitate pana la ora 4 dimineata, cand se opreste. Urmeaza un somn relaxant, de cele mai multe ori incarcat cu vise. Consumul maxim de energie are loc ziua, intre orele 9 si 12 (observati similitudinea de ore). Energia se consuma treptat pana la ora 16, organismul deja incepand sa resimta oboseala. Tehnologia avansata, agitatia si stresul cotidian perturba aceste ritmiri ancestrale, conducand la dereglari ale organismului pe care tehnica medicala, ramasa mult in urma celorlalte descoperiri, nu mai poate sa le rezolve in totalitate. Orele de somn cele mai bune sunt in pas cu natura, adica 21-2, la ora 2 incepand trezirea naturii. Somnul de dimineata era considerat boala curata. In timpul somnului se produc anumiti hormoni. Siesta, de obicei intre orele 14-15, reactiveaza acest proces.


Cortizonul produs de organism conditioneaza reactii antiinflamatoare, linisteste durerea. Actiunea sa este legata de temperatura corpului. Cu cat temperatura este mai scazuta (dimineata sau in timpul siestei) cu atat hormonul este mai activ.


Hormonul de crestere este secretat in timpul somnului lent, profund, care poate fi in timpul siestei. La adult, el regleaza producerea de grasimi.

Melatonina este secretata de glanda pineala in intuneric. Ea este un izvor al tineretii, incetinind imbatranirea. in timpul siestei, pentru a ac.iva acest proces, faceti intuneric in camera (trageti draperiile).

O alternativa la siesta de dupa-amiaza o reprezinta lelaxarea, timp de 10 min. Exercitiul consta in 2 timpi: deconectarea musculara si detenta meitala ("sunt calm...").
Somnul are 5 cicluri de durata inegala:

1.   Somn foarte lejer, tranzit intre veghe si somn.

2.   Somn lejer, inca 20 min.

3.   Somn profund.

4.   Somn foarte profund, cand corpul se repara. Toate functiile incetinesc. Aceste 4 cicluri reprezinta somnul lent.

5.   Somn rapid, al viselor (20-30 min.).

Se revine apoi la primul ciclu (veghe-somn).

Atat starii de veghe, cat si starii de somn ii corespund anumite unde cerebrale, care pot fi depistate la encefalograf.

1.   in starea de veghe, apar undele beta cu frecvente f = 14-21 Hz. Ele corespund lumii fizice in care exista notiunea de spatiu si timp.

2.   in starea de semisomn, exista unde alfa cu f = 7-14 Hz, corespunzatoare lumii spirituale. Nu exista notiunea de spatiu si timp. Frecventa f = 10 Hz este numita si frontiera PSI deoarece sub nivelul ei apar fenomene de parapsihologic: telepatie, premonitie, tele-kinezie etc. La frecventa f = 10 Hz se interconecteaza cele doua emisfere cerebrale, dreapta intuitiva folosita la ascultarea muzicii, admirarea naturii etc. si stanga cu rol analitic, logic (la stangaci este invers). Intrand in starea alfa in mod voluntar, poti sa-ti folosesti subconstientul in programarea si dirijarea constienta a vietii. Aceasta ne arata Dan Seracu in cartea Autocontrol pas cu pas.
3.   in starea de somn, se emit unde teta cu frecvente f = 4-7 Hz. Si la anestezie generala se activeaza aceste unde.

4.   in timpul somnului profund, apar unde delta cu frecventa mai mica de 4 Hz. Este domeniul inconstientului.


Numarul de ore de somn depinde de varsta, de constitutie. Persoanele varstnice dorm mai putin, copiii mai mult. In general trebuie asigurate 8 h de somn profund. Pentru sistemul imunitar, somnul este vital ca stimulent si regenerare. Substantele care produc somnul stimuleaza si productia de interleucina, una dintre cele mai importante arme ale sistemului imunitar. Cand contractam o raceala, interleucina este produsa in cantitate mai mare si noi ne vindecam dormind.Insomnia poate fi provocata de toxinele patrunse in creier, in caz de boala, intoxicatii de la ficat sau intestin (la ochi apar culoarea galbena sau inflamatii) sau din cauza nervilor.

Daca aveti prin preajma o apa curgatoare, dormiti in unghi de 90 de grade fata de circulatia apei, indiferent de punctul cardinal. Oamenii care dorm paralel cu cursul de apa si in aceeasi directie se trezesc cel mai des epuizati a doua zi, iar daca dorm in directia opusa se trezesc cu capul greu, pentru ca fluxul de energie e prea puternic. Poate creste si tensiunea arteriala in acest caz.


Camera trebuie sa fie orientata spre S-E, patul orientat cu capul spre N sau V. Nu se doarme pe spate, oi pe dreapta la culcare si pe stanga la sfarsit. Picioarele reci le incalzim. La culcare, daca este necesar, se bea ceai medicinal de melisa, sunatoare, tei, hamei, odolean sau coji de meresindulcit cu miere. Se face baie de aer in fata ferestrei deschise, gimnastica si frectii. Nu se bea ceai negru sau cafea inainte de culcare. Pentru limpezirea capului, ne servim de ciorapi umezi peste care punem sosete de lana sau aplicam comprese cu otet pe piept. Ne deconectam gandindu-ne la ceva placut sau citim ceva vesel.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente