Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre sistemul nervos boli si TratamenteANTALGICE (ANALGETICE), medicatia care combate durerea Analgeticele euforizante

t7p7315tk54ybs

Sunt substante care combat durerea, diminuand reactiile psihice si emotionale care le insotesc.

Opiul cu alcaloizii sai: morfina, papaverina (antispastica) si codeina (antitu-siva). Preparatul Hexapon contine alcaloizii totali.

Morfina este un analgezic puternic (4-6 ore) si euforizant; deprima respiratia, are actiune antitusiva, provoaca constipatie, mioza (micsorare a pupilei) si scade cretiile digestive si bronsice. Efectele secundare sunt numeroase. Pot aparea: coma a doze mari), intoxicatie cronica cu stare de obisnuinta (morfinomanie), deprimare respiratiei, uscarea, bronhiilor, varsaturi, greata, constipatie, reactii alergice.

Multe dintre aceste tulburari se combat prin asocierea morfinei cu atropina.

Se administreaza subcutanat 1/2 - 1 fiola pe zi (1 ml, 0,02 g/fiola).

Hidromorfona (Dilaudid), derivat semisintetic mult mai activ si cu toxicitate nai redusa (fiole de 1 ml).

Mialginul (Pethidine, Dolantin) substanta sintetica cu efect analgetic mai redus ,i toxicitate mai scazuta. Poate provoca midriaza, tahicardie, excitatie, uscaciune a turii (fiole de 2 ml, 100 mg).

Metadona (Sintalgon), derivat sintetic cu actiune foarte intensa, durabila (com­primate de 0,0025 g si fiole de 0,005 g).

Dipidolorsi Fentanyl (fiole) sunt analgetice foarte puternice. Cu actiune similara, framdolul, pentazocinul (Fortral - compr. de 50 mg si fiole de 30 mg), butotfanolul, nalbufma etc.

Analgeticele, antipireticele, antiinflamatoarele
Efectul analgetic este mai redus, nu se insoteste de euforie, in schimb sunt anti-piretice si antiinflamatorii.

Salicilatul de sodiu, este un analgetic si antipiretic relativ slab si un antiinflama-tor si antireumatic puternic. Ca efecte toxice pot aparea greturi, varsaturi, diaree, scaderea auzului (zgomote in urechi), transpiratii, hemoragii si chiar leziuni hepatice si renale. Dupa o administrare prelungita, apar fenomene de intoxicatie cronica (somnolenta, confuzii, halucinatii). Utilizarea este astazi limitata. In R.A.A. se administreaza la adult 6-12 g/zi in 4 - 6 prize, dupa mese.

Aspirina (acidul acetilsalicilic) si salicilamida au o actiune mai intensa anti-piretica si analgetica; au o actiune antiinflamatoare si antireumatismala asemanatoare. Aspirina si salicilamida se administreaza sub forma de comprimate de 0,5 g, in doze de 2 - 4 g/zi.

Piramidonul (amidopirina, aminofenazona), derivat de pirazol, are actiune asema­natoare. Reactii adverse: uneori apar intoleranta, eruptii cutanate, agranulocitoza. Doza orala este de 0,9 - 1,2 g/zi (3 - 4 comprimate a 0,30 g).

Algocalminul este un derivat de aminofenazona, solubil in apa (comprimate de 0,500 g, fiole si supozitoare).

Antipirina (Fenazona, Analgezina) este tot un derivat de aminofenazona, cu aceleasi actiuni, dar mai slabe. Este slab antispastica, anestezica si hemostatica local. Uneori apar fenomene alergice.

Fenilbutazona este un alt derivat de pirazol, avand o intensa actiune antiinfla­matoare si antireumatismala si o mai slaba actiune analgetica si antipiretica. Creste eliminarea urinara de urati si este slab antispastica.

Reactii adverse: pot aparea Alterarea mucusului gastric (ulcere, hemoragii, perforatie), retentie hidrosalina cu edeme, eruptii alergice, afectarea hematopoiezei, hepatite, stari de excitatie etc. Se gaseste sub forma de drajeuri de 0,200 g (2 - 3/zi) si supozitoare de 0,250 g. Nu este medicament de "cursa lunga", ci numai de atac, in exacerbari, in cure de 7 - 10 zile. Fenacetina si paracetamolul au actiune analgetica, antipiretica si antiinflamatorie moderata.

Indocidul (indometacin) este un foarte puternic antiinflamator, eficace in poliartrita cronica evolutiva si spondilita. Are actiune antipiretica intensa si analgetica slaba. Se administreaza 2-6 capsule/zi (0,025 g pe capsula). Poate produce accidente gastrice (ulcere), cefalee, ameteli, hepatite, nefrite, anemii etc.; favorizeaza infectiile. Actiuni similare au Antidorenul, antimigrinul, Antinevralgicele, Codaminul, Cofe-dolul, Glucosalilul, Reumaciful, Saldorenul, Sirenolul.
Ibuprofenul (Brufenul) este un antiinflamator nesteroidian, analgetic si antipi-retic, prezentat sub forma de drajeuri (200 mg) si administrat in doze de 600 - 1200 mg/zi. Mai recent au fost introduse noi antiinflamatoare nesteroide in Tratamentul bolilor reumatismale: fenamati (Ponstyl, Nifluril, Arlef), acidul metiazinic (Soripal), Tanderil - derivat de fenilbutazona, activ, antireumatismal cu mai putine contraindicatii (tabele de 100 mg) 2 - 3/zi, si supozitoare de 250 mg, Perclusone (gelule de 0,20 g, 2 - 3/zi, in timpul meselor), Voltaren (drajeuri de 25 mg, 3/zi, in timpul meselor), Ketazon (drajeuri si fiole), Delagyl (fiole), Tomonol (fiole si drajeuri), Piafen, Fortral (pentazoicina), tramadol (Tramal), Asilide, Paracetamol, Diclogesic - supozitoare si Declophen - supozitoare de 100 mg. In aceeasi grupa se incadreaza si piroxicamul, antiinflamator puternic, oral (20 mg pe zi) in 1-2 prize, relativ bine suportat, tenoxicamul, analgetic, antipiretic si antiinflamator.

In poliartrita reumatoida, au actiune specifica compusii de aur, clorochina si hidroxiclorochina (cunoscute ca antimalarice), penicilamina produs de degradare al penicilinei (oral 300-600 mg pe zi, crescand doza progresiv), frecvent cu efecte nedorite, sulfasalazina (Salazopyrina), 0,5 g (1 compr.) o data, crescand doza, precum si metrotexatul si alte citotoxice, in doze mici, timp indelungat, cu rezultate similare sarurilor de aur.Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente