Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre sistemul nervos boli si TratamenteMEDICATIAIMUNOSUPRESIVA Sl CITOSTATICA

x5z6124xm33bru
Actioneaza inhiband sinteza anticorpilor si formarea limfocitelor. Inhiba deci procesele imunologice. In realitate, terapia imunosupresiva este o imunodepresie. Mijloacele cele mai utilizate sunt:

-  Drogurile imunosupresive. Cel mai utilizat drog este azatioprina (Imuran, Imurel) in doze de 2,5 - 5 mg/kg/corp. Asocierea cu prednison sau ACTH duce la scaderea dozelor pentru ambele droguri, deci la diminuarea efectelor toxice. Dintre drogurile antineoplazice imunosupresive, urmatoarele si-au confirmat utilitatea in clinica: azatioprina, ciclofosfamida (Endoxan), metotrexat, clorambucil, 6 -mercaptopurina, 6 - tioguanina. Succesele obtinute in terapia unor boli autoimune le-au impus in practica clinica. De exemplu in purpura trombocitopenica idiopatica, in anemii hemolitice autoimune, lupusul eritematos diseminat, artrita reumatoida, sindromul nefrotic, glomerulonefritele proliferati ve, colita ulceroasa, hepatita cronica activa s.a.

- Terapia prin anticorpi specifici. Se realizeaza prin:

-  administrarea pasiva de anticorpi, pentru prevenirea izoimunizarii Rh, prin imunoglobulina umana specifica anti D;

- seruri si globulina antilimfocitara, care sunt agentii imunosupresivi cei mai puternici, cunoscuti pana in prezent. Utilizarea lor in transplantele de organe este principala intrebuintare, dar sunt folosite si in diferite boli autoimune.

- Corticoterapia; isi exercita efectul imunosupresor numai daca este in cantitate mare. Scade limfocitele si diminua productia de autoanticorpi si celule specific sensibilizate. Dozele mari de Prednison (60-100 mg si chiar mai mult), produc efecte secundare. Sunt utile in lupusul eritematos diseminat cu leziuni renale rapid evolutive, sindroame nefrotice rebele la Tratament, poliartrita reumatoida. Dozele medii (60 mg/zi) nu au efect imunosupresiv, dar produc frecvent remisiuni spectaculoase in boli cu componenta autoimuna (anemia hemolitica dobandita, purpura trombocitopenica idiopatica, sarcoidoza, lupusul, poliartrita reumatoida, dermatomiozita, colita ulceroasa). Corticoterapia este foarte utila si in astmul bronsic, febra fanului, rinita alergica s.a. In afara de corticoizi, in terapia bolilor autoimune se foloseste si ACTH (Synachten).

- Splenectomia este o metoda adjuvanta cu rezultate slabe.

- Radioterapia a fost primul mijloc imunosupresiv utilizat. In prezent are indica­tii limitate. Se recomanda utilizarea radioterapiei cu 24 h inainte de transplantare. Actioneaza asupra limfocitelor mici, precum si asupra macrofagelor.

- Timectomia nu s-a impus in practica, cu exceptia miasteniei gravis.

-  Drenajul canalului limfatic toracic scade de asemenea numarul limfocitelor mici si reduce reactiile imune. Principala utilizare este in transplantul renal, unde s-au obtinut rezultate in prevenirea fenomenului de respingere. Mai este utilizat in dializa extracorporala la bolnavii cu uremie, in ciroza hepatica cu ascita si hipertensiune portala, in insuficienta cardiaca ireductibila si in leucemia limfatica cronica.

In concluzie, terapia imunosupresiva are doua indicatii majore: transplantul de organ si bolile autoimune.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente