Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre sistemul nervos boli si TratamenteEXCITANTELE

n9v4721nf75befCafeina este un excitant al sistemului nervos central, stimuland functiile psihic si motorii ale scoartei; indeparteaza senzatia de oboseala, creste activitatea mintal si suprima actiunea deprimanta a alcoolului, narcoticelor si a hipnoticelor. Produc tahicardie, vasodialatatie, vasodilatatie periferica, cerebrala si creste moderat diu reza. Uneori, apar actiuni nedorite, ca nervozitate, insomnie, tremuraturi, palpitati (efecte similare apar si dupa consumul de ceai). Se administreaza, dupa prescriptie fiole de cofeina natriu benzoica (1 ml), subcutanat. Cafeina este un derivat de xantin stimulant psihomotor, respirator, cardiac si al secretiei gastrice.

Amfetamina este un excitant al sistemului nervos central. Stimuleaza scoarts suprimand senzatia de oboseala si actiunea deprimanta a alcoolului, narcoticeloi barbituricelor, a neurolepticelor si a tranchilizantelor, produce stare de euforie (bun dispozitie), scade pofta de mancare si creste tensiunea arteriala. Stimuleaza inim; Actioneaza eliberand catecolamine. Pot aparea si efecte toxice: neliniste, tremuratur insomnie, palpitatii, constipatie, uscaciune a gurii, stari confuzionale si chiar psihozt Provoaca adesea obisnuinta. Se administreaza numai dupa prescriptie si anume i comprimate de 0,003 g (1 - 3 comprimate).

Substante cu actiune similara sunt: Pervitin, Anapetol, Preludin (analpetic bu bar), ultimele doua fiind si anorexigene (scad apetitul). Erau mult folosite in trecu
Centedrin stimulant al S.N.C., cii actiune asemanatoare amfetaminei, se gasest in comprimate de 0,010 g (1 - 3 comprimate/zi). Este indicat in stari depresiv» intoxicatie acuta cu hipnotice. Produce obisnuinta. Pentetrazol (Cardiazolul) actioneaza asupra centrilor vasomotori si respiratori bulbari, crescand presiunea arteriala si stimuland respiratia. Uneori pot aparea convulsii. Se administreaza s.c. sau i.m., fiole de 1 ml solutie de pentetrazol sau Pentetrazol E (asociat cu efedrina).

Nicetamida - analeptic bulbar - este mai activ in conditii de deprimare respirato­rie prin morfina si barbiturice. Poate provoca, insa, convulsii. Se gaseste sub forma de fiole de 1 ml si 5 ml si solutie.

Bemegrida (Ahypnon) - fiole de 10 ml - administrat i.v. are un efect asemanator Pentetrazolului, antagonizand barbituricele.

De asemenea tot cu efect de stimulare rapida si intensa a centrului respirator bulbar sunt si micorenul si picrotoxina.
Stricnina este un stimulant medular, un stimulant slab al centrilor vasomotori si respiratori din bulb si un stimulent al secretiei gastrice. Este toxica si produce frecvent convulsii. Se gaseste sub forma de fiole de 1-2 si 4 mg. Cu efect partial asemanator excitantelor, sunt si neurotropele. Acestea sunt sustante diferite ca structura chimica dar care amelioreaza si metabolismul cerebral. Dintre acestea: meclofenoxatul (compr. de 100 mg) cu indicatii in arteroscleroza cerebrala, surmenaj psihic etc; piritinolul (Encephabol), dr. de 100 mg; piracetamul (compr. de 400 si 800 mg), activ in suferinte psihice, involutie cerebrala, tulburari cerebrale acute; Vinpocetina (comp. de 5 mg) si Cavintonul, sunt vasodilatatoare cerebrale si periferice; Extracte de Ginko-biloba, cu aceleasi indicatii (Tanakan si Tanakan forte) sunt antiedematoase cerebrale, psihostimulante si antagoniste al factorului de activare plachetara. Sunt active in insuficienta circulatorie cerebrala, tulburari de memorie si de atentie, sechele A. V.C., sechele ischemice, arteriopatie obliteranta.

Nicergolina (Sermion) are actiune similara.Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente