Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Medicina naturista si aparatul urinar bolile glandelorGusa

- Hipertrofie durabila a glandei tiroide.


Cand apare la un procent ridicat de locuitori dintr-o regiune se numeste gusa endemica, in regiunile endemice, iodul se gaseste in cantitati scazute, atat in apa cat si in vegetatie si in alimentele de origine animala ale regiunii respective. Alimentatia saraca in albumine si intoxicatiile cronice favorizeaza de asemenea aparitia gusei.

Daca se dezvolta prea mult, gusa poate apasa asupra organelor din regiunea gatului, putand determina tulburari respiratorii si de inghitire sau ale circulatiei sangelui. Gusa poate exista atat in hipotiroidie, cat si in hipertiroidie (in acest caz este mai mica in volum). Pot fi 2 tipuri de tulburari functionale: hipofunctionale = hipotireoza si hiperfunctional = boala lui Basedow.


Exista 3 categorii de distrofii ale gusei:

I    - gusa se limiteaza la hipertrofia glandei tiroide fara tulburari ale altor glande endocrine;

II   - la prezenta gusei se adauga tulburarile functionale ale tiroidei si ale altor glande;

III - se gasesc nu numai leziuni tiroidiene si glandulare, ci si leziuni distrofice in diferite aparate si sisteme ale organismului, precum si diferite grade de debilitate mintale, cretinism, surdomutitate, deformatii osoase.

In regiunile endemice se va consuma sare iodata. Frecventa maxima a gusei este la 35-39 de ani.

.    Se vor bea sucuri de:

- morcov + sfecla + spanac;

- morcov + patrunjel;

- morcov + telina + spanac.

.    Tratament cu argila.

.    Se aplica cataplasme cu argila, varza.

.    Infuzie de: coada-soricelului, ienupar, salvie, talpa-gastei.

.    Decoct cu o parte laminaria sau iarba-de-mare (alge) la 10 parti apa, lasate la macerat 4 h, fierte si filtrate sau decoct cu 1 lingurita/cana. Se fierbe 5 min. Se beau 2-4 cani/zi.

.    Cataplasme groase de 1 cm cu argila, pe toata suprafata gatului, tinute noaptea.

.    Frunze de varza zdrobite, tinute noaptea pe gat. Se beau 2 pahare/zi suc de varza.

.    Masarea zonelor reflexe ale tiroidei, hipofizei.

.    Gargara cu dragaica (sanziene) - infuzie calda. Pe glanda se pun comprese calde cu planta scoasa din ceai, care se tine 20 min., de 2-3 ori/zi.

In hipotiroidism exista gusa endemica cu lipsa de iod.


In hipertiroidism exista gusa exoftalmica cu mult hormon tiroidian. Gusile se trateaza cu iod.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente