Boli Medicina.com - Sanatatea ta e preocuparea noastra.

boli, remedii, Tratamente, remedii naturiste, Tratament naturist la medicina stucturate pe referat, proiect, eseu, lucrare, diploma, tema despre Medicina naturista si aparatul urinar bolile glandelorTiroida


Tiroida este o glanda endocrina cu secretie interna. Are 24-30 g, mai mare in perioada pubertatii, sarcinii si menopauzei. Lungimea lobilor este de 5-6 cm si grosimea de 2 cm.

Tiroida produce doi hormoni tiroidieni, printre care tiroxina, o iodo-tireo-globulina, ce-1 varsa direct in circulatie. Pentru sinteza hormonului este necesar iodul. Tiroxina este derivata din tirozina, un aminoacid continand 65% iod, introdus odata cu alimentele. Lipsa iodului produce hipertrofie reactiva numita gusa. Exercita actiune asupra celorlalte glande endocrine, prin sistemul hipotalamo-hipofizar. Astfel, hormonii tiroidieni potenteaza efectele insulinei de crestere a captarii si metabolizarii glucozei. Dozele mici de hormoni tiroidieni stimuleaza sinteza de glicogen, iar dozele mari induc glicogeneza. Functiunea insuficienta a tiroidei se numeste hipotireoza (nanism, eretism, hipotiroidie). Hiperfunctia produce hipertiroidism cu diferite forme (boala lui Basedow, boala lui Grave). Hormonul tiroidian are rolul si de a arde substantele grase, astfel ca in insuficienta tiroidiana colesterolul poate creste.


Glanda tiroida are rol in reproducerea celulara, oxidarea tesuturilor, asimilarea zaharului, controlul ritmic cardiac, activitatea cerebrala si senzuala si cresterea normala a celulelor. Contine 40 mg iod.

Este situata in zona gatului fiind alcatuita din 2 lobi latero-traheali. Este controlata de hormonul tireotrop hipofizar. Hormonii tiroidieni (tiroxina sau tetraiodotironina si triiodo-tironina) stimuleaza arderile tisulare (favorizand consumul de O2), stimuleaza cresterea normala si intervin in functiunea diferitelor sisteme (sistem nervos), aparate (cardiovascular, digestiv, gonade), organe si in reglarea metabolismul protidic, glucidic, lipidic si hidromineral.

La analiza medicala iodul din sange este crescut in hipertiroidism si scazut in hipo-tiroidism. Valori normale: 4-8 ug/100 ml sange. Si valorile metabolismului bazai (normal intre -10% si +10%) crescute sau scazute fata de normal indica hiper sau hipotiroidism.

Medicii stabilesc dupa efectuarea analizelor dozarea de hormoni tiroidieni in functie de anotimp, iarna fiind diferita fata de vara.

Tiroida contine niste celule numite C care secreta calcitonita, aflata si in timus si in paratiroide. Calcitonita este un hormon hipocalcemiant care, in caz de exces de calciu in corp, il normalizeaza pe acesta. Reduce si fosforul circulant. Are actiune pozitiva asupra oaselor, ajuta la vindecarea fracturilor. Reduce secretia de insulina.

Centrii hipotalamici dirijeaza hormonul tireotrop antehipofizar.

Tiroida controleaza functiile celor 3 stari ale pielii: epidermia, pielea interna sau membrana mucoasa, pielea mediala sau membrana seroasa care captuseste cavitatea pleurei pericardului si cutiei craniene, ca si cavitatea articulatiilor. Hipersecretia glandei tiroide duce intai la eczema, furunculoza, psoriazis etc. Cand este afectata pielea interna se produce exudatie seroasa cum ar fi guturaiul, iar cand sunt afectate straturi moi profunde se produce scurgere muco-purulenta, purulenta sau purulent-hemoragica: sinuzita, bronsita, gastrita, enterita, mastoidita. Eliminarea fortata prin pielea mediala: artrita, nevrita, peritonita, pericardita, encefalita, meningita. Toate aceste boli se datoreaza eliminarii fortate de toxine.

Metoda principala de vindecare este un regim pentru redresarea ficatului si care sa usureze evacuarea otravurilor prin rinichi, ficat, plamani, piele si intestine.

.    Saruri minerale necesare: Cu, I. Cantitatile mari de iod provoaca guturai, ameteli, dureri de cap, hipertrofia glandelor submaxilare. .    Se puncteaza pielea in 2 puncte: in dreapta sub clavicula si in stanga in dreptul incheieturii bratului, cu tinctura de iod sau macerat de nuci salbatice in titei (este mai bun decat tinctura, dar se usuca mai greu si se poate pata imbracamintea).

.    Cataplasme cu varza cruda zdrobita cu sticla sau argila - cateva luni.

.    Se consuma: ovaz (stimulent), porumb (moderator al tiroidei), usturoi, ceapa, spanac, varza, morcov, rosie, para, strugure, tarhon (are iod).

.    Planta Aloe Vera dizolva celulele tumorale, nodulii.

.    Propolisul regleaza glandele.

.    Se face decoct, pana cand apa scade la jumatate, din muguri de nuc. Se folosesc 200 g muguri uscati/400 ml apa. Apoi mugurii se zdrobesc si dupa ce s-au racit se adauga 300 g miere poliflora. Se tine la frigider. Se iau cate 3 linguri/zi inaintea meselor principale. Da pofta de mancare, regleaza metabolismul, prin complexul de vitamina B ajuta la functionarea glandei tiroide, oboselii, asteniei, insuficientei glandulare, sexuale, gusei edemice, mareste rezistenta organismului.

Copyright 2005-2013 Contact | Adauga articol | Politica de confidentialitate
HomeAlimente si rolul lor in sanatate. EseuriDieta, Retete de slabire, Cure Naturiste si Proiecte MedicinaTratamente si Terapii Naturiste in lucrari de licenta/rezidentiat. Tratarea bolilor intr-un mod sanatosBoliMedicamente si referate necesare pentru sanatatea ta.HomeAlimenteDietaTratamente NaturisteBoliMedicamente